Wat is het verschil tussen groene en witte, crème kleurige Marseillezeep? 

De bekende blokken Marseillezeep of Savon de Marseille zijn er in een olijfgroene en een witte, crèmekleurige variant. Maar wat is nu het verschil?


Een stukje historie

In de 19e eeuw was Marseillezeep enorm populair in de Provence. In deze streek was er een overschot aan grondstoffen waarvan de zeep gemaakt wordt. De blanke (witte) Marseillezeep werd vooral gebruikt om de was mee te doen. De vierkante blokken lagen goed in de hand waardoor wegglijden minder makkelijk was. De zeep was bovendien zuinig in gebruik en niet zo duur. Na de tweede wereldoorlog werd de zeep minder populair vanwege de opkomst van de wasmachine


Logo

Echte Marseillezeep heeft een logo (Union des Professionels de Savon de Marseille) dat alleen mag worden gebruikt als de zeep uit een bepaalde regio komt (Bouches-du-Rhône) en volgens het traditionele procedé wordt vervaardigd in een traditionele, ambachtelijke grote ketel. Er zijn maar enkele fabrikanten die aan die voorwaarden voldoen. De naam 'Savon de Marseille' is geen beschermde productnaam. De zepen mogen dus ook buiten Marseille worden gemaakt. Met als gevolg dat 95% van de zogenaamde Marseillezeep niet uit Marseille, of zelfs helemaal niet uit Frankrijk, komt. 


Groene Marseillezeep

Deze olijfgroene blokken bestaan voor 72% uit olijfolie. Verder bevat de zeep natuurlijke vitamine E, kokosolie, natriumhydroxide, natriumchloride, glycerine en water. Deze zeep is goed te gebruiken als lichaamszeep en haarzeep. Verder is Marseillezeep vrij van hulpstoffen zoals parabenen, polyethyleenglycol (PEG), polypropyleenglycol (PPG), natrium/sodium laureth sulfaat (SLES), natrium/sodium lauryl sulfaat (SLS), paraffine en siliconen. En vrij van microplastics en microbeats.

De Marseillezeep reinigt diep, heeft een antibacteriële werking en is mild voor alle huidtypen. De zeep is met name geschikt voor een droge huid, een oudere huid en de probleemhuid. Na gebruik is de huid zacht, vanwege het hoge percentage olijfolie.


Witte, crèmekleurige Marseillezeep

Deze Marseillezeep bevat naast olijfolie ook andere oliën, waaronder palmolie en kokosolie. De witte blokken zijn vooral geschikt voor huishoudelijke schoonmaakklussen en als wasmiddel. Omdat in de huidige varianten echte, witte Marseillezeep, palmolie wordt verwerkt, worden deze witte blokken niet verkocht door sustOILable. De fabrikant is bezig een witte Marseillezeep te ontwikkelen waarbij de palmolie vervangen wordt door zonnebloemolie. Deze ontwikkeling volgen wij op de voet. Zodra de variant met zonnebloemolie door ons verkocht wordt, informeren wij onze klanten informeren via onze website en onze Facebook, Pinterest en Instagram accounts.
 

Top 10 ideeën voor het gebruik van Marseillezeep


Marseillezeep gebruiken als allesreiniger 

Witte Marseillezeep kun je als allesreiniger gebruiken. Dat doe je als volgt:
  • Rasp wat zeep en doe dit samen met huishoudazijn in heet water. Of
  • rasp wat zeep en meng dat met een liter water dat je aan de kook brengt. Daarna een uurtje of acht laten staan voor je het mengsel gebruikt. 
  • Met het recept met azijn maak je plastic oppervlakken en andere plekken die tegen een sopje kunnen schoon. De versie zonder azijn kun je gebruiken voor het schoonmaken van schoenen, tassen of bijvoorbeeld vette keukentegels. Gooi die plastic flessen allesreinigers maar weg! Je weet nu zeker dat er geen chemische resten in het riool verdwijnen.


Marseillezeep gebruiken als (kleding)wasmiddel 

Met witte Marseillezeep kun je kleding wassen. Dat is zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid. 
  • Rasp de zeep, doe 40 gram vlokken in heet water (2,5 liter) en los dit op;
  • Laat het mengsel gedurende een uurtje of acht staan;
  • Resultaat: een dikke crèmekleurige pap;
  • Voor de witte kledingwas voeg je vóór het afkoelen van het mengsel wat baking soda toe;
  • Voeg voor een lekker geurtje wat druppels van je favoriete etherische geurolie toe nadat het mengsel is afgekoeld. 
Gooi die plastic flessen met wasmiddel maar weg! Je weet nu zeker dat er geen chemische resten in het riool verdwijnen.


Marseillezeep gebruiken als lichaamsverzorging 

Groene Marseillezeep kun je goed gebruiken voor je dagelijkse huid- en haarverzorging. Deze milde zeep is zacht voor alle huidtypen. De zeep heeft een hypo allergene werking. De zeep kan prima als haarzeep gebruikt worden. Gooi die plastic shampoo flessen en douche flacons maar weg! Je weet nu zeker dat er geen chemische resten in het afvoerputje verdwijnen.


Marseillezeep gebruiken om schildergerei, zoals kwasten, borstels en penselen te reinigen 

Marseillezeep reinigt je schildergerei en houdt je borstels en penselen zacht. Dit doe je door een sopje te maken van wat geraspte zeep, opgelost in heet water. Zet hier het schildergerei een tijdje in. En schoon zijn alle schilderspullen!


Marseillezeep gebruiken als tandpasta 

Marseillezeep verzorgt je tandvlees. Neem een natte tandenborstel, wrijf deze over een blok Marseillezeep en poetsen maar. Geen microbeats en microplastics meer in het afvoerputje. 


Marseillezeep gebruiken als vloeibare handzeep 

Voor het maken van vloeibare zeep los je geraspte vlokken Marseillezeep op in heet water. Doe er een eetlepel glycerine bij(10x zoveel milliliter water als gram zeep). Dus bij 50 g zeep gebruik je 500 ml water en één of twee lepels glycerine. Laat het even koken en vervolgens afkoelen tot een dikke pap. 


Marseillezeep gebruiken als scheerschuim 

Met 20 gram Marseillezeep, 40 ml heet water en 30 gram olie (bijvoorbeeld amandelolie) en maak je je eigen scheerschuim. Laat het mengsel afkoelen en mix het mengsel, zoals je slagroom klopt. Geen chemische toevoegingen dus lekker neutraal en duurzaam scheren.


Marseillezeep gebruiken als ontsmetter 

Olijfolie heeft een antibacteriële werking en je kunt er kleine of oppervlakkige wondjes mee ontsmetten. Dep de Marseillezeep rechtstreeks op de wondjes en laat het drogen. 


Marseillezeep gebruiken tegen jeuk 

Marseillezeep kan goed werken bij jeuk, zoals bij muggenbulten. De olijfolie werkt verzachtend. Smeer wat zeep rechtstreeks op de jeukende plek en laat het drogen. 


Marseillezeep gebruiken om kasten te verfrissen 

Bij motten en muffe geurtjes leg je een blok Marseillezeep in je kast. Motten haten de olijfgeur. We verkopen bij sustOILable Marseillezeep aan een touwtje, heel praktisch. Je kant de zeep kant en klaar aan een kledinghanger. Leg ook enkele stukken zeep tussen de winterkleding bij het opbergen als het warmer wordt.


En dan een laatste extra tip 

Bij krakende balken, trappen, deuren en piepende lades kun je Marseillezeep gebruiken als smeermiddel. Stop enkele losse vlokken in kiertjes en gaten of smeer de zeep (droog) over haperende delen van je ladekasten.
 
  Judith Hendriks en Marieke Verhaaf     27-02-2020 13:43     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.